Nye sejlture fra Thorupstrand
Har du altid drømt om at prøve en sejltur med en af de blå fiskekuttere fra Thorupstrand?
Denne sommer bliver det muligt at prøve en sejltur med en af de blå fiskekuttere, som du kender fra Thorupstrand.
Du kan gå ombord fra stranden og blive trukket til havs via spillet, hvorefter sejlturen går til Bulbjerg.
Northsea Fishing fra Thorupstrand tilbyder både 5 og 11 timers fisketure, men også som et helt nyt tiltag her i sommer 2 timers daglige sejlture.
Turen er en kortere sejltur langs kysten mod vest, hvor du kan se Fuglefjeldet Bulbjerg fra søsiden. Medbring gerne kikkert, så du kan se fuglefjeldet.
Der er plads til 12 personer om bord. og der tages forbehold for vejret.
Turen starter kl. 17.00 fra kystlandingspladsen i Thorupstrand, og du er retur i Thorupstrand kl. 19.00.
Turene bookes direkte hos Northsea Fishing og koster 250 kr./person.
Kombiner turen med et besøg hos Thorupstrand Fiskehus, som netop er blevet udvalgt og nomineret i Politiken Mad for deres udsøgte fiskefrikadeller eller læg vejen forbi Thorupstrand Røgeri, hvor du kan købe de smagfulde røgvarer med hjem.
Kilde: Visit Jammerbugten
Mere om Thorup Strand
Thorupstrand
Thorupstrand er et levende kulturmiljø og Nordeuropas største kystlandingsplads. Indtil 1800-tallet var stedet et meget vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. Den dag idag kan du stadig følge med og se fiskerbådene blive trukket op på stranden efter dagens fangst.
Thorupstrand er med sine 19 aktive fiskekuttere nordeuropas største aktive kystlandingsplads
Centrum for skudehandlen
Kysten ved Thorupstrand danner en bugt mellem de to kalkstensknuder, Bulbjerg og Svinkløv, der virker som naturhavn.
Indtil 1800-tallet var Thorupstrand derfor et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. Købstadsprivilegierne i Danmark betød, at byerne havde monopol på næsten al handel, men fordi kystbyerne manglede tømmer, og Norge manglede korn og landbrugsprodukter, fik kystbyerne ret til at lande med skude eller fiskerbåde på strækningen mellem Klitmøller og Løkken.
Omkring år 1800 boede der syv familier i Thorupstrand, og antallet tiltog op gennem århundredet. Det var hovedsageligt fiskere, der flyttede til, og efter skudehandlen stoppede i slutningen af 1800-tallet, blev fiskeriet derfor det dominerende erhverv. I starten foregik fiskeriet fra mindre, åbne både, der i løbet af 1900-tallet blev udskiftet med de større, klinkbyggede havbåde.
Bæredygtig kystfiskeri
Thorupstrand er i dag Nordeuropas største kystlandingsplads, hvor fiskerbådene fortsat bliver trukket op på stranden, og 19 både med omkring 30 fiskere er tilknyttet stedet. Der fiskes ud fra bæredygtige principper – dvs. naturskånsomt fiskeri med garn og snorrevod, men ikke trawl. Derfor er fisk fra Thorupstrand fanget uden at ødelægge havets rigdom.
Besøgende har mulighed for at følge aktiviteterne på tæt hånd og få en snak med de lokale fiskere. Du kan også købe de lokale fisk med hjem fra butikken på stranden. I Thorupstrand Fiskehus kan du købe fersk fisk, røgvarer og skaldyr fra Thorupstrand eller nyde en af de lokale fiskeretter, som findes på menukortet.
Måske kan du være heldig at møde “Gutterne på kutterne”. De lokale helte fra Thorupstrand: Jan, Jesper og Johnny, der kæmper en brav kamp for at bevare kystfiskeriet i Thorupstrand. De er kendt fra TV-serien af samme navn.
Tæt på Thorupstrand – i landsbyen V. Thorup – driver Jesper Olsen sammen med familien Thorupstrand Røgeri. Her kan du købe de lækre specialiteter i den lokale butik, som sælger både varm- og koldrøgede fisk fra Thorupstrand fisk.
I Slettestrand kan du også opleve en bid af det levende kystsamfund.
På stranden ligger bådværftet Han Herred Havbåde, som bygger de smukke træbåde, der skal fungere som fiskerbåde til fiskerne i Thorupstrand. Her kan du også være heldig at overvære, når de trækker bådene ind på stranden via spillet.
For besøgende er der åbent i væftet den første lørdag i hver måned, hvor du kan følge bådbyggernes arbejde på tæt hold.
Thorupstrandfisk i København
Thorupstrand Kystfiskerlaug, der vil sikre danskerne bæredygtigt fangede havfriske fisk sælger også deres produkter fra kutteren HM800, der ligger til kaj ud for Havnegade 51 i København og har samtidig indgået en samarbejdsaftale med Coop, således at forbrugerne kan finde de friske fisk i kølediskene over hele Danmark.
Kilde: Visit Jammerbugten