Nordjysk Motor Co.
Suvo
Podi
Bjælkehytten

Pagten

BASbio, Brønderslev viser i uge 35 “Pagten”.

Filmen spiller søndag i uge 35.

Alle dage kl. 19.00.

———————————————————————————————————————-

PAGTEN fortæller om en tid i Blixens liv, som aldrig tidligere har været vist på film. Det er Blixen efter Afrika, da hun vendte hjem til Danmark og Rungstedlund.

Det er 17 år siden, Karen Blixen opgav eventyret i Afrika og vendte tilbage til Danmark til et liv i ruiner. Ødelagt af syfilis og knust over at have mistet sin farm og sit livs kærlighed, genopfinder hun sig selv som en kunstnerisk superstjerne. Nu, i en alder af 63, er Karen Blixen verdensberømt, men lever også et liv i isolation – indtil hun møder den 30-årige digter Thorkild Bjørnvig. Sammen indgår de en pagt: Hun lover at gøre ham til en stor kunstner, mod at han skal adlyde hende ubetinget – uanset prisen… 

PAGTEN er et psykologisk spændingsdrama baseret på virkelige begivenheder. En hjerteskærende historie om en mester og hendes lærling og om prisen for at følge sit hjerte.

Da Thorkild Bjørnvigs bog ”Pagten” om hans og Blixens særlige og turbulente forhold op gennem 50’erne udkom i 1974, blev den en litterær sensation. Bjørnvigs erindringer danner grundlag for PAGTEN. Thorkild Bjørnvig mødte Karen Blixen første gang i 1948 – han var 30, hun var 63 og de knyttede et ganske særligt bånd. Et bånd der gik hen og blev til en hemmelig pagt. Bjørnvig var en ung, letpåvirkelig og følsom digter med kone og barn. Blixen en kvinde forud for sin tid – stærk, sammensat og dybt fascinerende.

BILLE AUGUST OM PAGTEN

Karen Blixens forfatterskab har altid betaget mig. Men i lige så høj grad hendes karismatiske, selviscenesatte og ekstravagante personlighed, som især kommer til udtryk i hendes spektakulære og besynderlige relation til den unge lovende og ambitiøse digter Thorkild Bjørnvig. Hvad der fascinerer mig i relationen, er det suggestive gensidige afhængighedsforhold, hvor de indgår en pagt, en pagt som betyder åndeligt troskab, men som utilsigtet også får dramatiske følger for deres nærmeste omgivelser.

Men som Blixen har lovet Bjørnvig, betyder pagten først og fremmest, at han rent faktisk bliver en bedre forfatter. For som hun mener og som filmen også prøver at fortælle, har man som menneske en forpligtelse til at leve sine muligheder, selvfølgelig med sine begrænsninger. Alle er begavet med et talent, som det er ens opgave at udleve. For kun på den måde kan man blive et forløst menneske…

Som skuespiller er det altid en udfordring at skulle spille og fortolke kendte personligheder. Især en person som Karen Blixen, Danmarks litterære dronning, med hendes særegne udstråling og tiltrækningskraft. Birthe Neuman var selvskrevet til rollen. Især fordi hun som skuespiller har diversiteten og ejer et stort register at spille på; menneskeforståelsen, nærværet, indlevelsesevnen, dybden, sensualiteten, karismaen. 

Til rollen som den unge digter Thorkild Bjørnvig var det helt naturlige valg Simon Bennebjerg. Simon er et gudsbenådet talent. Trods sin unge alder besidder han et kæmpe potentiale, han er mangefacetteret og så har han sensitiviteten, modet og værdigheden…  

Rigtig god fornøjelse.

Kaffebaren
Suvo
Podi
Baggesen