Nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse viser: Mænd tager overraskende førstepladsen som fuldkornsmestre
I et nyt befolkningsstudie fra Kræftens Bekæmpelse spiser over halvdelen nok fuldkorn. Det er yngre mænd og folk, der generelt har en sund livsstil, der er bedst til at vælge fuldkornsprodukterne. Et højt indtag af fuldkorn har masser af sundhedsgevinster, herunder en reduceret risiko for tarmkræft.
De officielle kostråd anbefaler, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn pr. 10 MegaJoule (MJ). Over halvdelen – 54 pct. af deltagerne i det nye befolkningsstudie ’Kost, kræft og helbred – Næste Generationer’, lever op til disse anbefalinger. Til sammenligning viste en undersøgelse i 2013 fra DTU Fødevareinstituttet, at kun 30 pct. af danskerne fik den anbefalede mængde fuldkorn.
Især yngre mænd er glade for fuldkorn
I det nye studie har man kigget nærmere på, hvad der karakteriserer dem, der spiser hhv. mest og mindst fuldkorn. Resultaterne viser, at sandsynligheden for at spise den anbefalede mængde fuldkorn er højest blandt mænd, blandt yngre (under 30 år), og blandt folk, der er fysisk aktive, har normalvægt (BMI under 25 kg/m2) og hverken drikker for meget alkohol eller ryger. Ifølge Julie Munk Andersen, der er en af forskerne bag studiet, er det især overraskende, at mændene får mest fuldkorn:
– Tidligere studier, som har undersøgt fuldkornsindtaget, har fundet, at det oftest er kvinder, som har det højeste indtag af fuldkorn, men i vores studie er det omvendt. Det kan måske skyldes, at fuldkorn allerede indgår som en naturlig del af mange mænds kost – når de f.eks. spiser havregryn til morgenmad og rugbrødsmadder til frokost, siger Julie Munk Andersen.
6 pct. af deltagerne i befolkningsundersøgelsen spiser under 25 g fuldkorn pr. 10 MJ. Sandsynligheden for at være en del af denne gruppe er højest, hvis du har en kort- eller erhvervsfaglig uddannelse, har svær overvægt (BMI på 30 eller derover), er inaktiv, drikker mere alkohol end anbefalingerne og/eller ryger.
Øget tilgængelighed af fuldkorn får alle til at spise mere af det
Fuldkornspartnerskabet har siden 2009 arbejdet for at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Det har blandt andet betydet, at der i dag er mere end 1.000 produkter med det orange fuldkornslogo på markedet, og flere og flere produkter uden logoet har tilsat lidt fuldkorn. Partnerskabet er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder og brancheorganisationer.
-Med alle de fuldkornsprodukter på markedet, er det i dag nemt at få fuldkorn med hjem i indkøbskurven. Vi ved, at jo lettere det er at få fat i fuldkorn, jo mere fuldkorn spiser danskerne – og det gælder heldigvis også dem, der spiser mindst fuldkorn. Denne gruppe har nemlig også øget deres indtag af fuldkorn, og det er godt for folkesundheden, siger Gitte Laub Hansen, der er chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.
Selvom vi spiser mere fuldkorn end tidligere, er der stadig plads til forbedring.
-Anbefalingen er, at vi skal spise 75 gram pr 10 MJ, og forskningen viser os, at der sandsynligvis er ekstra sundhed at hente ved endnu højere indtag. Derfor bør vi i Fuldkornspartnerskabet fortsat arbejde for at finde flere metoder at tilsætte fuldkorn til produkter. Målsætningen er, at endnu flere forskellige produkter enten kan fås i varianter med fuldkorn eller kommer til at indeholde fuldkorn som standard, siger Gitte Laub Hansen.
——————————————————————-
Hvad betyder anbefalingen på 75 gram fuldkorn pr. 10 MegaJoule?
Hvorfor er anbefalingen ikke blot, at man skal spise 75 gram fuldkorn pr. dag? Det skyldes, at anbefalingen for fuldkorn afhænger af dit energibehov og dermed, hvor meget du spiser. Hvis dit energibehov f.eks. er 8 MegaJoule (MJ) (som lille, let fysisk aktiv kvinde), behøver du kun at spise 60 gram fuldkorn om dagen, men hvis dit energibehov er f.eks. 12 MJ (som en større mand), skal du spise 90 gram fuldkorn om dagen. Ved at angive anbefalingen til 75 gram pr. 10 MJ, har vi taget højde for, at vi har forskelligt energibehov afhængigt af den enkeltes højde og drøjde.
——————————————————————-
Nyt studie om fuldkorn
I artiklen ’Intake of whole grains and associations with lifestyle and demographics – a cross-sectional study based on the Danish Diet, Cancer and Health – Next Generations cohort’ undersøges hvilke livsstils- og demografiske faktorer, der er forbundet med indtag af fuldkorn og fuldkornsprodukter. Studiet er baseret på 38.553 voksne danskere, der alle har besvaret et kost- og livsstilsspørgeskema og samtidig deltaget i en fysisk undersøgelse. Alle deltagere er en del af Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred – Næste Generationer’. Resume af artiklen kan læses her: https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02289-y
—————————————————————
Sådan får du nok fuldkorn
Hvis morgenmaden står på en skålfuld havregryn eller müsli, og man derudover i løbet af dagen får et par skiver rugbrød, så er man allerede godt dækket ind i forhold til at få nok fuldkorn, forklarer Gitte Laub Hansen. Men man behøver slet ikke stoppe der. Rigtig mange produkter findes i en fuldkornsversion: Brød, pasta og ris kan findes i fuldkornsversioner og danne grundlaget for eksempelvis fuldkornssandwich, fuldkornspasta til kødsovs eller en god rugbrødsmad.
————————————————————
Logo viser vej
Vil man vælge de varer, som har et højt indhold af fuldkorn, kan man kigge efter det orange fuldkornslogo, som gør det nemt at vælge fuldkorn.
Fuldkornslogoet sikrer, at varen har et højt indhold af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af.
Herudover stiller fuldkornslogoet krav til passende indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre i varerne.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse – VIA ritzau