Jordprøver: Sæsonen for jordprøveudtagning er godt i gang. Blandt andet hos LandboNord, hvor landmændene med PlanteRådgivningens populære jordprøver er sikret et solidt og professionelt datagrundlag, så de undgår at gøde markerne forkert.
LandboNord har netop investeret i nyt udstyr, så den enkelte landmand kan være sikker på, at opgaven er i gode hænder. Planteavlskonsulent i LandboNord, Niels Bech, uddyber.
- Vores landbrugsjord består af luft, vand, humus, mineraler og mikroorganismer, og for at vores planter kan yde optimalt, er det vigtigt, at vi giver planterne de optimale forhold med de rette mængder af næringsstoffer, så vi kan opnå topresultater. Derfor er det vigtigt at få taget jordprøver, siger Niels Bech.
Fakta i stede for gæt
Det er ikke nok at lave en SPT-analyse af sine marker (SPT = Slag På Tasken). Derfor opfordrer Niels Bech til at få taget jordprøver hvert femte år.
- Med en jordprøve får landmanden det bedste overblik over sin jords næringsstofindhold, så han ikke risikerer at få pletter med kalkmangel eller P- og K-mangel, siger Niels Bech.
Til gavn for planter og økonomi
En standardjordprøve hos LandboNord består af reaktionstal, fosfor, kalium og magnesium. Når jordprøverne er udtaget og analyseret, bliver resultatet automatisk læst ind i Mark Online, så de nyeste data altid ligger klar til landmandens planteavlsrådgiver. Det giver landmanden mulighed for at få udarbejdet den optimale gødningsplan til gavn for planterne og landmandens økonomi. Derfor er jordprøverne blevet både en populær og en god investering.
- Prøverne giver opdateret viden om landmandens jord. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan jordens sundhed er for at kunne give planterne en optimal vækst. En GPS-jordprøve koster kun 20-30 kr. pr. ha, hvis man afskriver dem over fem år, og det er mindre end en insektsprøjtning, der typisk koster 70-80 kr. i kemi, siger Niels Bech.