Regionshospital Nordjylland i Hjørring skal i samarbejde med fire kunstnere indrette fire fødestuer med installationskunst for at fremme sundheden hos alle fødende på hospitalet. Det Obelske Familiefond støtter projektet med 1,19 millioner.
En milliondonation fra Det Obelske Familiefond, der støtter almennyttige formål, gør det nu muligt at indrette fire fødestuer med multisensorisk installationskunst på Regionshospital Nordjylland i Hjørring. Kunsten skal bringe den unikke nordjyske natur ind på fødestuerne og derigennem nedsætte stressniveauet og fremme sundheden hos de fødende:
”Vi er meget taknemmelige for donationen, som gør det muligt at realisere projektet. I samarbejde med de dygtige kunstnere forventer vi at skabe en helt unik stemning forankret i den nordjyske natur, som får de fødende og deres familier til at føle sig mere hjemme og samtidig giver en helt enestående kunstoplevelse”, lyder det fra chefjordemoder på Regionshospital Nordjylland, Helle Høy Simonsen, som fortsætter:
”Forskningen peger på, at kunstinstallationerne virker beroligende på fødende og kan virke reducerende på mængden af blødning, brugen af smertestillende medicin og ikke mindst antallet af kejsersnit blandt de fødende. Derudover vil kunstinstallationerne også bidrage til at styrke familiedannelsen og skabe et bedre arbejdsmiljø for hospitalets medarbejdere”.
Projektet er et samarbejde mellem hospitalet og fire kunstnere, som tæller billedkunstner Henrik Godsk, naturfotograf Morten Hilmer, komponist og forsker Marie Højlund samt Ph.d., arkitekt og designer Esben Bala Skouboe, som alle er anerkendte inden for deres respektive kunstneriske felt.
De fire multisensoriske kunstværker kommer til at være en nyfortolkning af skagensmalernes arbejde og skal således bringe den nordjyske natur ind på fødestuerne ved at kombinere billedkunst, fotografi, musik og lys.
”Kunstprojektet på Regionshospital Nordjylland kombinerer alle vores tre indsatsområder – Nordjylland, kunst og mental sundhed – og vi er derfor glade for at kunne bidrage. Kunstnerne er hver især anerkendte inden for deres felt, og vi glæder os til at følge projektet og se de færdige fødestuer, udtaler bestyrelsesformand hos Det Obelske Familiefond, Christen W. Obel.
Lige muligheder for alle
Alle fire fødestuer på hospitalet i Hjørring skal installeres med kunst, og dermed får alle fødende fremadrettet glæde af de nye stuer, som blandt andet bliver indrettet med en mere hjemlig præg og et badekar. Stuerne kan således også benyttes af alle typer fødende:
”De nye fødestuer vil kunne benyttes af alle – både førstegangsfødende, flergangsfødende og fødende i højrisikogrupper. Det har betydet meget for os, at alle vores fødende får lige muligheder, og vi sætter derfor stor pris på, at vi får hele fire nye stuer”, lyder det fra Helle Høy Simonsen.
Fødestuerne er inspireret af projektet ”Fremtidens Fødestue” på Hospitalsenheden Vest i Herning, hvor man i et pilotprojekt fra 2015-18 har indrettet en fødestue med multisensorisk kunst. Her viser resultaterne, at de fødende og deres partnere har vurderet forløbet på fødestuen yderst positivt og været tilfredse med oplevelsen.
De fire fødestuer i Hjørring er en del af det nye Kvinde-Barn Huset, som blev indviet i starten af året. Huset ligger i hjertet af hospitalet og skaber en optimal ramme om både fødende og barslende kvinder, børn og unge piger, patienter til gynækologi og obstetrik samt personale. Det er med til at skabe bedre og mere sammenhængende rammer for patienter og medarbejdere.
Fødestuerne med de nye installationer forventes at blive taget i brug i begyndelsen af 2021.
Kilde: Det Obelske Familiefond / Artikelfoto: Regionshospital Nordjylland