Den generelle tendens er, at man som køber i øjeblikket har færre boliger at vælge imellem i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det gælder, uanset om man ser på huse, ejerlejligheder eller sommerhuse. Men enkelte steder er udvalget øget. Se hvor i denne opgørelse.
Er du på jagt efter en ny bolig, så er udvalget generelt blevet mindre igennem det seneste år.
Boligsidens nye udbudstal viser et markant fald i antallet af boliger til salg. Det gælder især for sommerhuse, men målt i forhold til begyndelsen af juni måned sidste år er der også blevet færre huse og ejerlejligheder at vælge imellem.
En del færre faktisk. Og det er ikke helt normalt for årstiden, hvor der ellers plejer at komme flere varer på ejendomshylderne.
Ifølge en ny opgørelse fra Boligsiden er det et fåtal af de 98 danske kommuner, hvor der er tale om en stigning i boligudbuddet.
”I løbet af foråret plejer vi at se sælgerne melde sig stærkt på banen og dermed et stigende udbud for alle boligtyper. Men her ved begyndelsen af juni er situationen den, at der ikke er en eneste kommune med de typiske sommerhusområder, der oplever et stigende udbud. En enkelt kommune har uændret niveau, imens alle der i alle andre sommerhusområder er blevet færre sommerhuse at vælge imellem,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Kun få kommuner med et stigende udbud
Ser vi på villaer og rækkehuse er situationen næsten ens.
”Kun otte af landets kommuner har fået flere huse til salg sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Og det er vel at mærke små stigninger, der her er tale om,” siger Birgit Daetz.
Blandt kommunerne med de største stigninger i udbuddet af huse finder vi Billund, Morsø og Lejre kommuner. Men trods topplaceringerne i opgørelsen er der kun tale om, at der er kommet 12-13 ekstra huse til salg siden samme tidspunkt sidste år.
Retter vi fokus mod ejerlejlighederne, er der her 35 kommuner, hvor sælgerne i stigende grad har meldt sig på markedet. For eksempel kan kommuner som Halsnæs, Ballerup og Greve nævnes blandt de områder med størst stigning i antallet af lejligheder til salg.
”Men det gælder ikke landets største byer som København, Aarhus, Aalborg og Odense, der rummer de største markeder for salg af ejerlejligheder. Her er der alle steder tale om et dalende udbud sammenlignet med samme tidspunkt sidste år,” tilføjer Birgit Daetz.
Øget salg og forsigtige sælgere
Men hvad skyldes så dette samlede fald i udbuddet?
”Det er en konsekvens af flere ting. Udbuddet af boliger har været lavt igennem længere tid på grund af den høje handelsaktivitet, vi så i efteråret og i begyndelsen af 2020. I begyndelsen af coronakrisen var der samtidig flere sælgere, der holdt igen med at sætte til salg, og igennem de seneste uger har vi igen set en stigning i salget, som bringer det samlede udbud endnu længere ned,” siger Birgit Daetz.
Der er dog stadig lidt over 54.000 boliger til salg i Danmark, og er du på udkig efter ny bolig, kan du herunder se hvordan det samlede udbud har udviklet sig i hver enkelt kommune.
Udviklingen i udbud for villaer og rækkehuse (primo juni 2019 – primo juni 2020):
Udviklingen i udbud for ejerlejligheder (primo juni 2019 – primo juni 2020):
Udviklingen i udbud for sommerhuse (primo juni 2019 – primo juni 2020):
Kilde: Boligsiden