Af MAJA TORP, byrådsmedlem og folketingskandidat (V) i Aalborg
I dag skal Dannebrog til tops! I dag er det 76 år siden, frihedsbudskabet lød i kortbølgeradioen fra London.
Danmark var frit! Mere end fem års tysk besættelse af Danmark var slut. Og hele landet eksploderede i glæde og lettelse i timerne og dagene efter.
Uanset hvem vi er, så tror jeg ikke, at nogen af os, der ikke har oplevet besættelsen af Danmark, helt forstår hvor stor en glæde, befrielsen var. Hvor stort et overgreb, det var, da verdens største krigsmaskine 9. april 1940 tromlede ind over grænsen til Danmark. Den frygt, der blev skabt, da det nazistiske diktatur angreb den lille fredelige nabo.
Men jeg tror, vi alle i år – hvor corona-nedlukninger og begrænsninger af vores frihed har præget vores liv – har vist os en lille flig af det. Hvor træt man bliver, og hvor kuet man bliver, når man mister friheden. Hvor meget frygten kan fylde.
I dag, hvor vi skal fejre Danmarks frihed, er det også værd at mindes, hvor frihedskampen startede. Det gjorde den nemlig i Aalborg. Af Churchill Klubben. En flok store dreng og unge mænd. Modige drenge, som trodsede tyskerne og begik lange rækker af aktioner mod besættelsestropperne i Aalborg.
Takket været Churchill Klubben, og det, den satte i gang, endte Danmark endte heldigvis på den rigtige side i det opgøret mellem diktaturet og friheden.
Den danske regering havde med store besparelser på forsvaret forud for besættelsen 9. april 1940 gjort os til lette ofre fra nazi-styret i Tyskland.
Derfor måtte det danske forsvar i de tidligere morgentimer 9. april sende et cykelkompagni på gummihjul ud for at møde verdens stærkeste krigsmaskine i fremrykning. Derfor måtte Danmark overgive sig i løbet af få minutter.
Og netop derfor var det heller ikke givet, at Danmark var kommet ud på den rigtige side af historien. For danske politikere samarbejdede tæt med tyskerne.
Ja, statsminister Vilhelm Buhl tilskyndede endda til at angive frihedskæmperne, der på trods af myndighedernes opfordringer til samarbejde med besættelsesmagten, var villige til at ofre livet for Danmarks frihed.
Det kunne meget let være gået galt. Hvis det ikke lige var det for det, som Churchill Klubben satte i gang.
Drengene i Churchill Klubben udfordrede allerede i 1942 ved små aktioner tyskerne, som var talrigt til stede i Aalborg, hvor Aalborg Lufthavn blev udbygget – og var en del af en effektiv forsyningskæde mellem Tyskland og de tyske besættelsestropper i Norge.
Churchill Klubben blev ved og blev ved. Selv da de blev sat fast i Aalborg Arrest, lykkedes det drengene at file sig ud af gittervinduerne og fortsætte deres aktioner, før de vendte tilbage til cellerne og lod som ingen ting. Sådan legede de ivrigt kispus med besættelsesmagten. Og de blev set og hørt over hele landet– og de inspirerede så mange andre.
De drenge fra Aalborg skylder hele Danmark så meget. De gik forrest i kampen mod diktaturet, da Danmark var besat. De gik forrest i kampen for frihed. De tændte en friheds-flamme i mange andres hjerter – og på den måde gik de forrest i modstandskampen.
Tusind tak til Churchill Klubben! Og til lykke med friheden til hele Danmark!