Stormsæsonen er på vej:
Hver femte nordjyde ved ikke, hvordan de sikrer sig mod vejrskader
Vintervejret nærmer sig, og det kan have store konsekvenser for boliger, der ikke er gearet til at modstå det vilde vejr. Ifølge DMI har vi nemlig historisk set de stærkeste storme om vinteren. Men desværre svarer hver femte nordjyde boligejer i en ny undersøgelse for Codan, at de har svært ved at få overblik over, hvordan de sikrer sig mod vildt vejr. Skadedirektør Henrik Bundgaard deler derfor sine bedste råd til at undgå en dyr regning efter stormvejr.
Vi har nu bevæget os ind i vintermånederne, og i takt med at temperaturen falder, er det vigtigt at være forberedt på vildt vejr. Ifølge DMI er storme og orkaner nemlig hyppigst i vinterhalvåret, og det vilde vejr forårsager hvert år skader hos husejere i hele landet. Faktisk viser skadestatistik fra Codan, at antallet af vejrskader er stigende år for år. I år 2019 var antallet af vejrrelaterede skader hele 62 procent højere end gennemsnittet for årene 2015-2018.
Trods et stigende antal vejrskader er det dog langt fra alle, der ved, hvordan man sikrer sit hus mod vildt vejr, viser en undersøgelse fra Codan. Faktisk har knap hver femte nordjyde svært ved at få overblik over, hvordan de sikrer sig mod vejrskader.
”Det høje antal vejrskader bekræfter det, vi oplever i skadecentret. Vi modtager mange spørgsmål fra vores kunder om, hvordan de bedst sikrer sig mod vejrskader, og det er kun godt, at man henvender sig, hvis der opstår tvivl. Vi sidder som altid klar til at hjælpe,” siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan.
Stormvejr skyld i 6 ud af 10 nordjyske vejrskader – og er dermed værre for huset end skybrud
Kigger man nærmere på årsagen til de mange vejrskader, viser befolkningsundersøgelsen, at stormvejr er den største synder. Hele 56 procent af de vejrrelaterede skader i Nordjylland skyldes, ifølge de nordjyske boligejere, storm og blæst. Dernæst følger regn og skybrud, der har været årsag til 36 procent af de nordjyske husejeres vejrskader de seneste fem år.
Befolkningsundersøgelsens resultater bakkes op af statistikker fra Codans skadeafdeling. Disse viser, at 60 procent af de indberettede, vejrrelaterede skader i perioden 2015-2019 er stormskader. Derfor er det især den kraftige blæst, man skal være opmærksom på som husejer.
Heldigvis er der flere ting, man kan gøre for at gardere sig mod kraftige vindstød.
”Mit bedste råd er at gå sin ejendom igennem for løse genstande, der kan risikere at ramme huset i kraftig vind. Det kan fx være trampolinen, løse grene, antenner eller tagplader og tagsten,” siger Henrik Bundgaard og henviser til Codans undersøgelse, der viser, at netop tagelementer er skyld i hver tredje vejrskade over de seneste fem år.
Selvom man kan gøre meget selv, er det en god idé at undersøge, hvordan man er forsikret.
”Skulle skaden ske, så husk at tage billeder eller video af det, der er ødelagt. Og husk ikke at smide ødelagte ting væk, før du har aftalt det med dit forsikringsselskab, eller din sag er afsluttet,” siger Henrik Bundgaard.
”Man kan aldrig gardere sig 100 procent imod skader, og selvom vi udsender en varsling via SMS med gode råd, kan man altid ringe til sit forsikringsselskab allerede i dag, inden en storm bryder løs, for at få rådgivning om forebyggelse,” siger han og deler sine bedste råd til, hvordan man sikrer sin bolig før stormvejr.
5 gode råd til at sikre din bolig imod storm
- Har du en have? Så tjek alle træer og større buske efter løse/rådne grene og sørg for at få dem fjernet, så de ikke blæser af i stormvejret.
- Tjek dit tag for løse tagsten eller tagplader og sørg for, at eventuelle antenner er ordentligt fæstnet. 3. Fjern løse genstande i haven. Stil fx havestoller og potteplanter ind i garagen. Har du en havetrampolin er det også en god idé at grave den ned, så den ikke letter med blæsten. 4. Undgå følgeskader fra en storm ved at gennemgå din bolig efter et voldsomt blæsevejr. 5. For bedre at kunne forberede dig mod kommende vejrskift, er det en god idé at abonnere på Codans gratis sms-varsling. Den giver dig besked, når der er risiko for ekstremt vejr på din adresse.
Nøgletal fra Codan skadeafdeling
- Antallet af indberettede vejrrelaterede skader er 62 højere i 2019 sammenlignet med gennemsnittet for skader i år 2015-2018. En af årsagerne til det høje niveau i 2019 var en meget regnfuld sommer. o Obs: I denne beregning er der korrigeret for Stormen Gorm i 2015, da denne går under kategorien ”særligt stort vejr-event” og dermed vil skævvride dataene
- Top fem over vejrrelaterede skader indberettet til Codan i perioden 2015-2019: o Stormskade: 60,4 procent
o Vandskade: 17,8 procent
o Rørskade: 8,3 procent
o Brand: 5,2 procent
o Pludselig skade: 4,1 procent
Nøgletal fra undersøgelsen
Resultater fra Nordjylland
- Hvor mange gange har du haft en skade på din bolig som følge af vejrfænomener inden for de seneste fem år (fx skybrud, storm, snestorm, tøvejr)?
o 1 gang: 18 procent
o 2 gange: 4 procent
o 3 gange: 1 procent
o 4 gange: 1 procent
o 5 gange: 0 procent
o Flere end 5 gange: 0 procent
o Ingen: 73 procent
o Ved ikke: 2 procent
- Hvilke(t) vejrfænomen(er) har været årsag til disse skader? Kun personer som har haft en skade inden for de seneste fem år har svaret på spørgsmålet
o Blæst/storm: 56 procent
o Regn/skybrud: 36 procent
o Andet: 3 procent
o Ved ikke: 0 procent
- Hvilken type skade(r) var det? Kun personer som har haft en skade inden for de seneste fem år har svaret på spørgsmålet
o Skader på taget: 47 procent
o Skader på garage, carport, udhus osv.: 14 procent
o Skader på øvrig bolig: 19 procent
o Skader i kælder: 15 procent
o Skader på udvendigt inventar til huset (havemøbler, drivhus, trampoliner osv.): 7 procent o Skader på køretøjer (cykler, knallerter, biler osv.): 2 procent
o Personskade (fx brækkede lemmer, hjernerystelse, kraniebrud, forstuvning): 2 procent o Andet: 10 procent
o Ved ikke: 0 procent
- Hvilke af følgende ting forårsagede skaden? Kun personer som har haft en skade inden for de seneste fem år har svaret på spørgsmålet
o Løse tagplader eller tagsten: 31 procent
o Overfladevand fra terræn eller omkringliggende arealer: 12 procent
o Opstigende kloakvand: 8 procent
o Drivhus: 0 procent
o Væltede træer eller knækkede grene: 3 procent
o Oversvømmede tagrender: 3 procent
o Havemøbler eller andet udendørs inventar: 10 procent
o Trampolin (egen eller andres): 2 procent
o Stakit/hegn: 0 procent
o Andre bygningsdele eller genstande: 12 procent
o Andet: 25 procent
o Ved ikke: 8 procent
- Hvor nemt synes du generelt, det er at få overblik over, hvordan du bedst muligt sikrer din bolig mod vejrrelaterede skader?
o Meget svært: 2 procent
o Svært: 18 procent
o Hverken nemt eller svært: 32 procent
o Nemt: 24 procent
o Meget nemt: 6 procent
o Ved ikke: 19 procent
Om undersøgelsen
Radius har gennemført en befolkningsundersøgelse på vegne af Codan for at undersøge danskernes holdning til vejr og bolig. Analysen baserer sig på 2023 webinterviews af danske boligejere over 18 år. Data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 17. april – 11. maj 2020. Data er indsamlet således at den samlede stikprøve af danskere er repræsentativ for den danske befolkning over 18 år på køn, alder, uddannelse og region. Ud af denne stikprøve er det kun den del, der er boligejere som har besvaret spørgsmålene.
Tal fra DMI
https://www.dmi.dk/klima/temaforside-klimaet-frem-til-i-dag/vind-i-danmark/