Undgå bedrageri ved privat køb og salg
Bedrageri ved handel på nettet mellem privatpersoner er, hvis du køber en vare, som ikke eksisterer, aldrig sendes eller som er uægte. Det er også, hvis du sælger en vare, som du fx ikke får betaling for.
Denne type kriminalitet finder typisk sted på digitale handelsplatforme, i forbindelse med køb og salg af fysiske varer eller billetter til diverse begivenheder.
GODE RÅD FRA POLITIET
- Hvis du har den mindste mistanke om, at du er ved at blive snydt, skal du stoppe handlen. Tegnene på svindel kan være meget forskellige, så stol på din mavefornemmelse. Du risikerer at miste dine penge, og de er svære at få igen, når de først er havnet i hænderne på den forkerte – også selvom gerningsmanden dømmes.
- Er varen meget billig, skal du altid være skeptisk. Der kan fx være tale om en hælervare. Køber du hælervaren, er det også strafbart.
- Vær ekstra opmærksom, hvis køber vil have dig til at sende varen til udlandet.
Kontakt med køber eller sælger
- Hvis køber/sælger vil flytte dialogen fra handelsplatformen over på fx Messenger, SMS, e-mail e.l., skal dine alarmklokker ringe.
- Mød køber/sælger ansigt til ansigt, når handlen skal gennemføres.
Betaling
- Mød sælger ansigt til ansigt, så du kan sikre dig, at du får den vare, du betaler for – og så kan du samtidig tjekke varens stand.
- Tjek altid din egen konto, inden du udleverer en vare. Det bedste bevis for, at køber har overført pengene til dig, er din egen konto. Hvis pengene ikke står på din konto, skal du ikke udlevere varen.
- Stol ikke på købers bevis fra netbank eller andre betalingstjenester. Du kan risikere at få fremsendt en forfalsket vellignende PayPal-kvittering, sms fra din bank eller et forfalsket kontoudtog.
- Hvis du anvender MobilePay, så sørg for at oplysningerne i MobilePay stemmer overens med den, du handler med, og send en anmodning til køber, så du er sikker på, at pengene kommer fra samme person, som du har haft dialogen med.
- Acceptér aldrig at foretage betaling via en tredjepart (fx spilsider mv.).
Særligt ved køb af koncertbilletter o.l.
- Vi anbefaler at købe billetter fra de officielle billetudbydere.
- Undgå at lave opslag, hvor du efterlyser billetter til en bestemt begivenhed. Du tiltrækker svindlere.
- Enkelte koncertarrangører har lavet deres egen børs for videresalg af billetter mellem private. Du kan således med fordel undersøge, hvorvidt den konkrete koncertarrangør udbyder en sådan børs. Du skal dog stadig forholde dig kritisk, når du benytter dig af sådan en børs og følge politiets øvrige råd til sikker handel mellem private på nettet.
Særligt når du handler med virtuelle effekter
- Tal med dit barn om handel på nettet. Fortæl, at de kan blive snydt, når de spiller, og at de skal være skeptiske over for netvenner, de ikke kender.
- Benyt en verificeret sælger og en anerkendt salgsplatform.
- Veksl dine danske kroner til den virtuelle valuta.
- Skift dine password løbende, og hav forskellige passwords for hver konto.
ET KONKRET EKSEMPEL PÅ BEDRAGERI VED PRIVAT KØB
Køb af playstation
Dennis er lige kommet hjem fra arbejde i Ringsted og har smidt sig på sofaen for at kigge efter en brugt PlayStation på Facebook MarketPlace. Han ser et opslag på en til en god pris og skynder sig at skrive til sælger, der hurtigt sender positivt svar.
Sælgeren, Tanja, er desværre bosat i Nordjylland, men hun tilbyder at sende playstation’en med GLS for 30 kr.
Dennis vurderer på hendes profilbillede, at hun er 15-17 år, og han synes, hun ser pålidelig ud. Han indvilliger i køb, hvis hun sender et billede af en kvittering først. Tanja forklarer, at hun allerede har pakket kvitteringen ned i pakken, men tilbyder at sende billede af pakken og pakkelabel.
Tanja tilføjer, at hvis Dennis sender pengene med det samme, så kan hun nå at sende pakken inden kl. 18, og så kan han have pakken allerede i morgen. Dennis sender sin adresse og overfører pengene.
Et par timer senere spørger han, om hun fik sendt pakken. Intet svar. Dennis begynder at blive urolig og spørger Tanja, om hun har taget røven på ham. Tanja afkræfter og siger, at der går to-fem dage, før han modtager pakken. Dennis skriver igen og spørger, om hun så vil sende tracking-nummeret til ham, men der kommer ikke flere svar.
Det går op for Dennis, at den er helt gal. Han har sendt 1.000 kr. uden nogen garanti. Han venter et par dage og melder så forholdet til politiet.
Kilde: Rigspolitiet