Hvert år spreder et korps på 800 besøgshundeteams fra TrygFonden glæde blandt beboerne på plejecentre og -boliger over hele landet. Og nu får nye hunde og deres ejere mulighed for at være med.
I morgen den 22. marts afholder TrygFonden nemlig session – en slags optagelsesprøve – i Brønderslev. I altmøder 28 hunde og deres ejere op på Plejehjemmet Kornumgaard i håbet om at blive godkendt som besøgshundeteam og få fingrene i ét af de orange tørklæder, der kendetegner TrygFondens besøgsordning – og vi vil gerne invitere jer med på sidelinjen.
Hos TrygFonden er forventningerne til sessionen høje. For besøgshundeordningen har tradition for at tiltrække en helt særlig type frivillige kræfter, fortæller Galina K. W. Plesner, der er projektchef i TrygFonden og ansvarlig for besøgshundeordningen:
”På sessionerne møder vi mange, dedikerede hundeejere, som alle har dét til fælles, at de har et ønske om at gøre en forskel for andre mennesker. Det er måske netop den motivation, der gør, at de frivillige ofte er tilknyttet TrygFonden Besøgshunde over en lang årrække, samtidig med at de har lysten til at lægge mange timer i at tage på besøg på plejecentrene. Derfor glæder det os selvfølgelig også, at vi endnu en gang har stor tilslutning til sessionerne, så endnu flere frivillige kan sprede smil og stjernestunder blandt vores ældre borgere,” fortæller Galina K. W. Plesner.
”Den glæde vores besøg giver, får jeg tusind gange igen”
Ét af de teams, der er besøgsgodkendt af TrygFonden, er Annemette Dybro og cockerspanielen Ronja. De var til session tilbage i 2018 – og har været fast besøgshundeteam lige siden. At være besøgshundeteam har nemlig budt på en masse gode og rørende oplevelser, fortæller Annemette Dybro:
”Den glæde vores besøg giver, får jeg tusind gange igen. Det kan gøre mig helt varm indeni at se de store smil, Ronjas besøg spreder på plejecentret. Jeg kan for eksempel huske en helt særlig situation, hvor vi besøgte en dement herre i kørestol. Han hverken sagde eller gjorde meget, men i samme øjeblik han fik Ronja på skødet, bredte et stort smil sig på hans læber. Og så sad han ellers dér og kælede med hende i lang tid. Det var meget rørende,” siger hun.
Besøgshundeordningen er dog ikke kun til stor glæde for de ældre og Annemette selv – også Ronja elsker at være afsted.
”Når jeg finder tasken med godbidder og det lille orange tørklæde fra TrygFonden frem, så ved hun med det samme, hvad vi skal. Og så begynder hun at hoppe og danse,” siger Annemette Dybro, der har tænkt sig at forblive et besøgshundeteam, så længe Ronja har energien.
Sessioner gør frivillige klogere på deres hund
At være besøgshundeteam kan være en krævende opgave. Til sessionerne skal hundene derfor både gennem en adfærdstest og en sundhedsundersøgelse. Hundens ejer skal også til en samtale med fagpersonalet, så de er klædt godt på til opgaven som frivillig.
For Annemette Dybro var sessionen en positiv oplevelse, der gjorde hende klogere på sin egen hund.
”Til sessionerne kommer eksperterne virkelig godt omkring hunden, og jeg kan huske, at de stillede Ronja i nogle situationer, som hun ikke havde været ude for til hverdag eller gennem sin almindelig hundetræning. For eksempel undersøgte eksperterne både om Ronja var opsøgende over for nye mennesker, og hvordan hun reagerede på eksempelvis larmen fra en tabt krykke,” fortæller Annemette Dybro, der i dag er fast tilknyttet plejecenteret Svanelundpakken i Hjørring.
Kilde: Trygfonden Besøgshunde