DGI har tidligere sat fokus på hvordan man holder sig rask i vintertiden – det er stadig særdeles aktuelt at sætte fokus på, det kan du derfor læse om her:
Vinteren er her, og med den følger sygdomme. Influenzaen hærger arbejdspladser landet over, og mange går og snøfter. Gode råd florerer alle steder, men hvilke kan du egentlig stole på?
Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet, kan vi faktisk ikke stille meget op, når det kommer til at opbygge immunforsvaret.
”Alle har meninger om, hvad du skal spise og gøre, men jeg er ked af at sige det: det virker ikke,” siger han.
Gode råd som for eksempel at spise mere C-vitamin har ikke en videnskabeligt dokumenteret effekt på vores immunforsvar. Derfor mener Jan Pravsgaard Christensen, at det er nogle helt basale råd, du skal holde dig til, hvis du gerne vil undgå sygdomme.
Fire gode råd fra forsker Jan Pravsgaard Christensen
- Lev sundt
- Spis sundt
- Pas på dig selv
- Hold en ordentlig hygiejne
”Det er meget små ting, men de virker. Og det er videnskabeligt bevist,” siger Jan Pravsgaard Christensen.
Når sygdommen har ramt kroppen, er løbet kørt. Du kan ikke helbrede dig selv
Jan Pravsgaard Christensen, professor på Københavns Universitet
Lad være at spille helt
Når først du er blevet syg, er det heller ikke meget, du selv kan gøre.
”Når sygdommen har ramt kroppen, er løbet kørt. Du kan ikke helbrede dig selv. Der er ingen mirakelkur, og hvis der var, ville den være opfundet på pilleform,” siger Jan Pravsgaard Christensen.
Alligevel kan du gøre noget ved stadig at holde en god hygiejne. Især håndhygiejnen, mener Jan Pravsgaard Christensen, er vigtig. Du skal være opmærksom på, når du rører ved din næse eller ting på offentlige steder. Det er godt at bruge et papirlommetørklæde til næsen, i stedet for et du genbruger.
”Og så skal du lade være med at spille helt og gå på arbejde. Hvis du bliver hjemme til du bliver rask, gør du også offentligheden en tjeneste ved at lade være med at smitte alle dine kolleger,” siger Jan Pravsgaard Christensen.
Kilde: DGI