Bedemand John Olsen
Nordjyske Bank
Podi
Kaffebaren

En ny undersøgelse, der er foretaget blandt landets børn, viser, at hele 85% af de 0-6-årige bruger solcreme, når solen skinner. I samme aldersgruppe er der desværre også mange, som ikke kan lide at blive smurt ind. Solcremen er et vigtigt redskab til at beskytte mod solens skrappe stråler, og derfor ønsker Børneulykkesfonden med kampagnen SolSikker at gøre solcremeindsmøringen til en leg for børnene og ikke en sur pligt.

 

Endelig skinner solen i Danmark. Og ja, en tur ud i det lune vejr med sol på næsen og vind i håret er sundt og dejligt for både børn og voksne. Dog må respekten for solens kraft ikke glemmes. For meget sol uden beskyttelse kan både give solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Det er derfor vigtigt, at man som forældre sørger for at give ens børn nogle gode vaner i forhold til at opholde sig i solen med omtanke.

Forældre husker solcremen, men børnene har ikke lyst

En ny undersøgelse, som Kidvertising har foretaget blandt børn på vegne af Børneulykkesfonden og Derma, viser da også, at de danske forældre er gode til at huske solcremen til børnene. Hele 85% af de 0-6-årige børn svarer, at de bruger solcreme, når solen skinner. Undersøgelsen viser dog samtidig, at lidt over halvdelen af de 0-6-årige børn ikke bryder sig om at få smurt solcremen på. Det skal der gøres noget ved, mener Børneulykkesfonden og Derma, der igen i år afholder solkampagnen SolSikker. Kampagnen kører på syvende år i træk og har til formål at oplyse om solbeskyttelse via en gratis læringspakke, der er særligt udviklet til børn i legestuer og børnehaver. De seneste år har mere end 245.000 børn deltaget i kampagnen, og i år deltager 47.600 børn i kampagnen.

”Børn er ekstra udsatte for solens stråling, fordi deres hud er særlig sart. Samtidig stiger risikoen for at udvikle hudkræft med antallet af solskoldninger og mængden af uv-stråling, man udsættes for gennem livet. Derfor er det vigtigt, at børnene bliver ordentligt beskyttet imod solen. Her spiller solcremen en essentiel rolle, og indsmøring af solcreme bør derfor være en fast del af morgenrutinen – ligesom morgenmaden og tandbørstningen. Udover i hjemmet er det også vigtigt, at solbeskyttelse spiller en vigtig rolle i daginstitutionen, da det er her, børnene opholder sig en stor del af dagen. Med SolSikker-kampagnen håber vi derfor, at vi gennem leg og sjov læring kan gøre solcremeindsmøringen til en god og naturlig ting for børnene,” siger Marketingchef Mette Bohnstedt fra Derma.

Solbeskyttelse skal gøres til en leg

Formålet med SolSikker-kampagnen er at klæde børnene godt på til at omgås solen med omtanke gennem leg. Vigtigheden af solbeskyttelse forklares på en måde, som børnene kan forstå – nemlig gennem aktivitets- og sanglege i børnehøjde. Forventningen er, at hvis børnene lærer at forstå, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, så vil de også være mere motiverede til fx at bruge solcreme. Og da solcremen netop ikke vækker smil hos alle børn, er det vigtigt at lade legen fylde. Det forklarer Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden:

”Med SolSikker-kampagnen forsøger vi at gøre det til en leg at bruge solcreme. For med leg, sang og dans kan man sagtens gøre solbeskyttelse til noget sjovt. Det kan fx være fangelege mellem sol og skygge eller sanglege, hvor børnene danser rundt og leger, at de smører sig ind i solcreme.”

Henriette Madsen mener også, at det kan være en god idé at inddrage børnene i indsmøringen og forklare, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen. For at gøre det nemt og let at huske for børnene, foreslår hun, at man tager udgangspunkt i de tre solråd:

 

”En god måde at forklare vigtigheden af solbeskyttelse i børnehøjde er ved hjælp af de tre solråd. De er nemme at huske, og remsen ”skygge, solhat, solcreme” kan selv helt små børn lære og forstå. Derudover har vi lavet et lille hyggeligt rim, som skal gøre det både sjovere og nemmere at huske, hvordan man smører solcreme på: ”Start med hoved, slut med tå, sådan tager du solcreme på”.”

 

Få flere gode tips til at blive solklar uden børnebrok her: https://derma.dk/bliv-inspireret/boern-solcreme-5-fif-til-at-blive-solklar-uden-boernebrok og på

www.solsikker.com

Kaffebaren
Suvo
Podi
Bilhuset Biersted A/S