Der findes i dag en lang række forskellige investeringsaktiver, som du som privatinvestor kan vælge at investere i. Mange vælger at kaste sig over aktier, men glemmer måske, at der er mange andre former for aktiver, der også kan være værd at se nærmere på. Et af disse investeringsaktiver er CFD’er, og i denne
artikel ser vi nærmere på, hvad en CFD er, og hvordan du kan komme i gang med at investere i disse.
Hvad er en CFD?
En CFD er en differencekontrakt – CFD står for ”Contract For Difference” – der følger prisudviklingen på et underliggende aktiv. Fik du den? Sagt på hverdagssprog er en CFD et syntetisk værdipapir, da det ikke har noget tilknyttet aktiv i sig selv. Investerer du f.eks. i en aktie, bliver du medejer af det underliggende aktieselskab, men når du investerer i en CFD, bliver du ikke ejer af noget. I stedet følger CFD’en blot værdien af det aktiv, den spejler sig i.
Lad os tage en CFD, der følger guldprisen som eksempel. Her ejer du altså ikke guld, selv om du har købt en CFD, men du kan alligevel tjene eller tabe penge, da CFD’ens værdi følger guldprisen. Falder guldprisen, vil du dermed miste penge, mens du omvendt vil tjene penge, hvis den stiger.
Mulighed for at shorte
Handl med CFD’er på en platform åbner desuden også op for, at du langt nemmere end ellers kan shorte; altså spekulere i faldende priser. Tager vi udgangspunkt i eksemplet med guld-CFD’en fra før, så var der både en køber og en sælger af CFD’en. Og mens køber altså tjener penge, hvis guldprisen stiger, vil sælger derimod tjene penge, hvis guldprisen falder. Det skyldes, at sælger efterfølgende kan tilbagekøbe CFD’en til den lavere pris, og dermed tjene differencen.
Mulighed for gearing
En anden væsentlig fordel ved CFD’er er, at de giver mulighed for gearing – altså at investere for flere penge, en du reelt set har til rådighed. Det fungerer således, at du selv investerer et beløb, og efterfølgende låner resten. Her kan du opnå langt højere afkast, da du så også skaber afkast af den lånte kapital –
forudsat, at CFD’ens pris udvikler sig i den retning, du ønsker. Du bør dog altid være yderst varsom med gearing, da den omvendt også resulterer i langt større tab, tilsvarende din gearing. Gearing bør derfor kun tages i brug af yderst erfarne investorer, der ved, hvad de laver.