tirsdag 20. maj 2025
  • Indsend nyhed
Brønderslev Avis
  • Nyheder
  • Sport
  • Det sker
  • Erhverv
  • 112
  • Find din håndværker
Intet resultat
Se alle resultater
  • Nyheder
  • Sport
  • Det sker
  • Erhverv
  • 112
  • Find din håndværker
Intet resultat
Se alle resultater
Brønderslev Avis
Intet resultat
Se alle resultater

Aalborg Universitetshospital har udviklet superpastil

Redaktion af Redaktion
29. december 2021
i Nyheder

Superpastil skal hjælpe underernærede

 

Aalborg Universitetshospital er i gang med at udvikle proteinberiget slik som supplement til både ernæring og mundpleje.

Det er et stort problem, hvis patienter ikke får nok protein under indlæggelsen – tab af muskelmasse og bevægelighed kan få konsekvenser i form af længere indlæggelse, følgeinfektioner og genindlæggelse.

Derfor er Aalborg Universitetshospitals forsknings- og udviklingsenhed i ernæring, mad og måltider, Kulinarium, gået aktivt ind i arbejdet med at skabe en proteinholdig pastil med lækker smag og tyggevenlig konsistens, som er nem at få ned for småtspisende.

– Vi gør rigtig meget på madsiden, men der er brug for flere muligheder. Hvis vi kan få en småtspisende patient til at spise et par håndfulde lækre pastiller med lakrids- eller mintsmag og dermed ”lokke” 10 g ekstra protein i dem, svarer det faktisk til to mellemmåltider, siger forsknings- og innovationsmedarbejder Anne Kathrine Larsen.

Ud over det ernæringsmæssige perspektiv, påtænkes pastillen også at indeholde en række gavnlige bakterier og spytstimulerende stoffer, der vil forbedre mundplejen og mindske risiko for mundinfektioner.

Prototype klar til test 1. juni

Pastillen bliver skabt sammen med Toft Care A/S, Pedersen Medical og Engredo, og nu starter den første del af arbejdet med forme superslikket.

– Vi skal ud og snakke med plejepersonale og patienter på sengeafsnittene. Hvad efterspørger patienterne? Hvilke smage og hvilken konsistens skal vi arbejde hen mod, siger Anne Kathrine Larsen.

Planen er, at prototypen på superpastillen skal være klar til test 1. juni. Den serveres så for patienterne på to udvalgte sengeafsnit hen over sommeren, indtil man forhåbentlig har en færdigtestet pastil klar 1. september.

Projektet er støttet af Future Food Innovation.

Fakta:

  • Ca. 40 % af alle indlagte patienter er underernærede, og ernæringstilstanden forværres ofte under indlæggelsen.
  • Årsagen til underernæring er kompleks og kan både være sygdoms- og behandlingsrelateret.
  • Konsekvenserne af underernæring er flere komplikationer, længere indlæggelser og flere genindlæggelser.

Kulinarium forsker og udvikler for at reducere antallet af underernærede patienter.

Det sker igennem en tværvidenskabelig tilgang, som omfatter fødevareteknologi, molekylær gastronomi, sensorik, råvarekvalitet, ernæringsfysiologi, diætetik, sygdomslære, sociologi, psykologi, samt arkitektur og design. Se yderligere på Kulinariums hjemmeside www.aalborguh.rn.dk/kulinarium.

Kilde: Region Nordjylland

Del på FacebookDel på X
Forrige indlæg

Anmeldelse om kemikalieudslip i Tårs

Næste indlæg

Vild med gode fund? – Second Hand Tøjmarked i Brønderslev Hallerne!

Næste indlæg

Vild med gode fund? - Second Hand Tøjmarked i Brønderslev Hallerne!

  • Kontakt os
  • Bliv meddeler
  • Køb annoncering på Brønderslev Avis
  • Rettigheder og copyright

Intet resultat
Se alle resultater
  • Nyheder
  • Sport
  • Det sker
  • Erhverv
  • 112
  • Find din håndværker

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne hjemmeside giver du samtykke til, at cookies bruges.