1.650 i Brønderslev Kommune lider af type 2-diabetes. Alligevel tager mange ikke sygdommen alvorligt.
Over 40 procent af mennesker med type 2-diabetes mener ikke, at de lider af en alvorlig sygdom. En professor kalder tallet bekymrende og understreger, at type 2-diabetes både er en alvorlig og farlig sygdom. Men heldigvis er der værktøjer, der kan hjælpe til at opnå god kontrol.
Type 2-diabetes udgør en væsentlig trussel mod helbredet. Patienter med sygdommen har dobbelt så høj risiko for at dø tidligt af hjertekarsygdom, og deres forventede levealder er seks år lavere end gennemsnittet.
Alligevel svarer hele 44 procent, at de opfatter sygdommen som ”mindre, lidt, eller slet ikke alvorlig”. Det er konklusionen af en ny undersøgelse fra Diabetesforeningen foretaget blandt 2.000 danskere med type 2-diabetes.
Det er bekymrende læsning, mener professor og overlæge Filip Krag Knop:
”Diabetes er typisk en fremadskridende sygdom uden symptomer – man kan ikke umiddelbart mærke, at man bliver dårligere. Men hvis man ikke er i god kontrol, så er type 2-diabetes en meget farlig sygdom, som kan have store konsekvenser for livskvalitet og for risikoen for at dø tidligere af følgesygdomme som f.eks. hjertekarsygdom.
”Det er afgørende, at både behandlere og personer med type 2-diabetes forstår alvoren af sygdommen, og dermed motiveres til behandling og egenomsorg, der reducerer risikoen for komplikationer. Og heldigvis er der rigtig gode muligheder for dette, og i den forbindelse er det det enormt vigtigt at kende sine tal for at opnå de relevante behandlingsmål.”
Filip Knop udpeger fire nøgletal, som man skal holde øje med i sin diabetesbehandling: langtidsblodsukker, LDL-kolesterol, blodtryk og vægt. Undersøgelsen viser at langt fra alle kender disse tal disse tal.
Endnu færre af de adspurgte kender målene for deres behandling. 83 procent svarer, at de enten ikke kender eller slet ikke har et behandlingsmål. Også dette giver anledning til panderynker hos Filip Knop:
”Det er vigtigt, man kender sine behandlingsmål, for ellers er det jo svært at nå dem. Hvis kun lægen kender behandlingsmålene, er det så som så med samarbejdet. Den gode nyhed er nemlig, at hvis man kender sine mål og når dem, så kan man nå meget langt og eksempelvis reducere risikoen for hjertekarsygdom til næsten det samme niveau som hos baggrundsbefolkningen.”
Balancekort – et redskab til god kontrol
Diabetesforeningen har udviklet et redskab, der skal gøre det nemmere at holde god kontrol med sin type 2-diabetes. Patienterne kan printe Balancekortet fra Diabetesforeningens hjemmeside og løbende notere tal som blodsukker, blodtryk og LDL- kolesterol. Det giver et godt udgangspunkt, når patienten skal tale med sin læge om behandling og behandlingsmål.
Alle mennesker er forskellige og for nogen personer med type 2-diabetes gælder særlige forhold, der nødvendiggør at de får et justeret behandlingsmål, men de fleste kan bruge nedenstående behandlingsmål som rettesnor:
- Langtidsblodsukker (HbA1c): Under 48 mmol/mol, dog under 58 mmol/mol ved tendens til hypoglykæmi eller kendt hjerte-kar-sygdom
- Blodtryk: Under 130/80 mmHg
- LDL-kolesterol: Under 2,6 mmol/l, dog under 1,8 mmol/l forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdom (evt. under 1,4 mmol/l hos udvalgte patienter med meget høj risiko) (Kilde: Diabetesforeningen:www.diabtes.dk)
I Diabetesforeningen i Brønderslev genkender lokalformand Mona Jensen godt problemet med, at ikke alle tager deres sygdom alvorligt:
“Vi oplever fra tid til anden, at der er mennesker med diabetes, der ikke passer godt nok på sig selv og tager deres sygdom alvorligt. Det er lidt trist, for det er nemlig meget vigtigt, at man er velbehandlet, så man undgår alvorlige følgesygdomme.”
Diabetes i tal
Mindst 267.350 danskere lider af diabetes. Type 2-diabetes er mest udbredt og udgør mellem 80 og 90 procent af det samlede antal tilfælde
I 2030 forventes tallet at runde 430.000.
Det anslås, at diabetes koster samfundet 87 mio. kr. om dagen.
I Brønderslev Kommune
I Brønderslev Kommune lider 1.650 mennesker borgere af type 2-diabetes.
Antallet af mennesker med type 2-diabetes i Brønderslev Kommune forventes at stige til 2.939 i 2030.
Det anslås desuden, at 523 borgere har type 2-diabetes uden at vide det.
(Kilde: Diabetesforeningen: https://diabetes.dk/presse-og-politik/viden-om-diabetes/diabetesrisiko-i-din-kommune/region-nordjylland.aspx)
Fakta om undersøgelsen:
2.000 personer med type 2-diabetes deltog. 84 procent blev behandlet ved egen læge.
Udvalgte resultater:
- 78 procent var tilfredse med deres behandling
·44 procent svarede, at type 2-diabetes var ”mindre, lidt, eller slet ikke alvorlig”.
(Kilde: Diabetesforeningen: www.diabtes.dk)
Den fulde undersøgelse ”Kend dine tal” kan downloades her www.diabetes.dk/kenddinetal
Balancekortet kan findes her www.diabetes.dk/balancekort